Windows 11 Sistem Gereksinimleri

1 Yıl Önce
Admin
0 0 0 0 0

Microsoft firması uzun yıllardır Windows işletim sistemini geliştirmeye devam ediyor. Windows 7, Windows 8, Windows XP ve Windows 10 sürümleri uzun yıllar kullanılmış, bazıları ise belli bir süre sonra kullanıma kapatılmıştı. Son olarak ise 2021 yaz aylarında Windows 11 işletim sisteminin tanıtımı yapıldı.

Bu tanıtım ile Windows 10 yavaş yavaş hayatımızdan çıkacak ve yerini Windows 11’e bırakmış olacak. Windows 10’da yer alan özelliklerin önemli bir kısmının Windows 11’de olmadığını ve bazılarının da yenilendiğini görmekteyiz. Ancak insanların sorduğu veya merak ettiği öncelikli soru bunlar değil. En çok merak edilen Windows 11’in hangi sistem gereksinimlerine sahip olduğudur.

Windows 11’de Bazı Bilgisayarlar Yeterli Olmayabilir

Microsoft Windows işletim sistemi ile birçok yenilikler getirmiş, bilgisayarların daha kolay ve daha etkili bir biçimde çalışmasını sağlamıştır. Ancak her işletim sistemi yükseltmesinde sürekli olarak sistem gereksinimleri sorunları ile karşılaşılıyor.

Windows 11’de de bu sorun bazı bilgisayarlar için geçerli olabilir. Nitekim yapılan tanıtımdan sonra birçok insan henüz yeni olan bilgisayarlarının dahi sistem gereksinimlerini karşılamadığından şikayet ediyor. Bu sebeple bilgisayarınızın Windows 11’e yükseltilmesini beklemeden önce mutlaka özelliklerinizi kontrol etmelisiniz.

Eğer bilgisayarınız gerekli özelliklere sahip değilse yükseltme yapılamaz ve yeni özelliklerden faydalanamazsınız. Bu da bilgisayarınızın olası performans artışına engel olur ve bazı işlemleri daha uzun sürelerde yapmanız anlamına gelir.

Windows 11’de Bazı Bilgisayarlar Yeterli Olmayabilir

Windows 11’de Bazı Bilgisayarlar Yeterli Olmayabilir

Windows 11 Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Bilgisayarınızın yükseltilebilmesi için Windows 11’in istediği minimum sistem gereksinimlerini karşılaması gerekiyor. Peki Windows 11 sistem gereksinimleri nelerdir?

  • İşlemci: En az 1 Ghz, en az 2 çekirdek, sadece 64 bit veya çip üstü sistem (SoC)
  • Yüklü Bellek (RAM): 4 GB, en az 64 GB depolama alanı
  • Ekran: Çözünürlük en az 720p, Boyut en az 9 inç
  • TPM: 2.0
  • Sistem Yazılımı: Güvenli Önyükleme, UEFI
  • Grafik Kartı: En az DirectX 12 ile uyumlu

Eğer bilgisayarınız bu sistem gereksinimlerini karşılıyor ise otomatik olarak Windows 11’e yükseltilir.

Windows 11 Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Windows 11 Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

İşlemci

Windows 11’in getirdiği yeniliklere baktığımızda ilk olarak işlemci tarafının dikkat çektiğini görüyoruz. Bir bilgisayarın işlemcisi en az 1 Ghz hıza sahip olmalıdır. Bu 10 versiyonu için de geçerlidir. Windows 11’in önceki sürümüne göre değişiklik gösteren iki durumu vardır. Bunlardan birinci en az 2 çekirdekli olmasıdır.

10 sürümü 1 çekirdekli bilgisayarlarda bulunabilirken bu sürüm yalnızca 2 veya daha üstü çekirdeğe sahip bilgisayarlarda bulunabilir. Bir diğer farklılık ise 32 bit bilgisayarları desteklememesidir. Yalnızca 64 bitlik bilgisayarlarda kullanılma şartı getirildi. Eğer bilgisayarınız 32 bit ise Windows 11’e yükseltilemez.

Sürümün standartlarını yükseltmesi ve daha iyi bilgisayarlarda yer almasını istemesi işletim sisteminin daha iyi performans göstermesine yardımcı olacaktır. Hem daha hızlı hem de daha kolay kullanma konforu sağlar.

İşlemci

İşlemci

RAM

RAM ve depolama alanındaki değişimlere baktığımızda bazı değişiklikleri görmekteyiz. Windows 10 sürümünde RAM 2 GB iken, 11’de 4 GB’a çıktığını görüyoruz. Depolama alanında da benzer bir değişiklik söz konusu.

Önceki sürümde bilgisayarlardan en az istenen depolama alanı 32 GB iken, Windows 11’de 64 GB olması isteniyor. Bu değişiklikler bilgisayarlar için pek de bir önem arz etmiyor. Çünkü günümüzde bilgisayarların çoğunun depolama hafızası 500 GB ile 1TB arasındadır. Harici olarak bilgisayara entegre edilecek aygıtla RAM yükseltilebilir. Bu sayede Windows 11’de yaşanılacak olası RAM sorunu da çözülmüş olur.

RAM

RAM

Windows 11 Ne Zaman Yüklenir?

Windows 11 tanıtımının ardından sürekli olarak sorulan sorulardan biri de ne zaman bilgisayarlara yükleneceğidir. Microsoft firması Haziran 2021 yılında yaptığı tanıtımda bununla alakalı net bir tarih vermedi.

Sadece yakın zamanda bilgisayarlarda olacağı söylendi. Ancak geçtiğimiz aylarda birçok kişinin bilgisayarı Windows 11’e yükseltildi. Eğer hala Windows 11 yüklenmesini bekliyorsanız büyük ihtimal ile bilgisayarınızın sistem gereksinimleri sürümü karşılamıyordur. Düşük bir olasılık da olsa sürüm bilgisayarınız otomatik olarak yüklenmemiş olabilir.

Bu sebeple bilgisayarınızın güncellemelerini denetlemelisiniz. Bilgisayarınızın ayarlar bölümüne girerek bilgisayarınızın güncel olup olmadığını veya yüklenmesi beklenen bir programın bulunup bulunmadığını kontrol edin.

Windows 11 Ne Zaman Yüklenir?

Windows 11 Ne Zaman Yüklenir?

Windows 11 Neden Değişti

Windows’un sistem değişimindeki nedeni her birimiz sorguluyoruzdur. Çünkü yapılan değişikliklerin ufak tefek değişiklikler olmadığını birçoğumuz görmekteyiz. Windows sisteminin değişmesi ile ilgili 3 farklı nedeni başlıkları halinde maddeleyebiliriz. Bu başlıklar şunlardır:

  • Güvenlik
  • Güvenilirlik
  • Uyumluluk

Değişikliklere bakıldığında da temel olarak bu başlıklara hitap eden farklılar görmekteyiz. Ancak elbette tek sebep bunlar değil. Buradaki en büyük nedenlerden biri de paradır. Microsoft uzun yıllardır kullanılan bilgisayarlar yerine insanların artık yeni bilgisayarlar almasını istiyor.

Bunun da en mümkün yolu sistem gereksinimleri daha yüksek olan yeni bir sürüm çıkarmaktır. Windows 11’le beraber bilgisayar özellikleri yeterli olmayanlar 2025’e kadar yeni bir bilgisayar almak zorunda kalacak. Çünkü Microsoft Windows 10 sürümünü 2025’e kadar destekleyeceğini, 2025’ten sonra ise desteğini çekeceğini açıkladı.

Windows 11 Neden Değişti

Windows 11 Neden Değişti

Güvenlik

Zaman geçtikçe teknolojik alandaki gelişimler hızla büyümeye ve yeni ürünlerin ortaya çıkamasına neden oluyor. Ortaya çıkan teknolojik ürünler ne kadar yüksek kalitede olursa karşılığında bu ürünlerin ele geçirilmesi için geliştirilen yazılımlar da bir o kadar etkili oluyor.

Buna en büyük örnek ise bilgisayarlara sık sık bulaşan virüslerdir. Windows 11 ile beraber bilgisayarınız çok daha güvenli bir yapıya sahip oluyor.

Sürümün yüklü olduğu tüm bilgisayarlar Güvenli Ön Yükleme, VBS ve HVCI gibi güvenliklerin kombinasyonunu sağlar. Bu da bilgisayarınızın bir önceki sürüme göre %60 daha güvenlikli olması anlamına gelir. Bu sebeple güvenlik anlamında Windows 11 bilgisayarlarda TPM ve Güvenli Ön Yükleme olmasını zorunlu kılar.

Güvenlik

Güvenlik

Güvenilirlik

Güvenlik ile güvenilirlik bilgisayarlarda aynı anlama gelmez. Güvenlik dış etkenlere karşı koruma demektir. Güvenilirlik ise bilgisayarın kendi içerisindeki işlemlerde sağladığı yüksek performans ve korumadır.

Buna en büyük örnek bilgisayarların sık yapılan işlemler sonucunda bir anda çökmesi gösterilebilir. Windows 11 ile birlikte çökmesiz bir şekilde %99,8 gibi büyük bir güvenilirlik oranı yakalanır. Bununla beraber 11 sürümünün yer aldığı cihazların daha güvenilir bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkün.

Güvenilirlik

Güvenilirlik

Uyumluluk

Düşük özelliklere sahip olan bilgisayarların bazı programları veya uygulamaları çalıştırmakta zorluk yaşadığını görmekteyiz. Bu işlemler yapılsa bile kalitesiz grafikler ve düşük performanslar görülüyor.

Örneğin bir oyunda normalde daha yüksek olabilen grafikler, bilgisayarın özelliklerinden dolayı çok daha düşük olabiliyor. Aynı şey oynanma biçimi için de geçerli. Oyunlar içerisinde takılmalara veya donmalara karşı bazı bilgisayarların çaresiz kaldığını görmekteyiz. Bunun en büyük nedeni sistem gereksinimlerinin uygulamalarla uyumlu olmamasıdır.

Windows 11 ile birlikte uyumluluk sorunu ortadan kalkıyor. Windows 11 sadece sistem gereksinimlerini karşılayan bilgisayarlara yüklenebilir ve istenilen sistem gereksinimleri de ortalama uygulamaları kolaylıkla çalıştırabilecek seviyededir.

Sadece oyunlarda değil diğer programlarda yaşanan takılma sorunları da çözülmüş oluyor. Minimum 4 GB RAM ve 64 GB depolama hafızasının gerekli kılındığı bilgisayarlar Windows 11 ile birleştiğinde bilgisayarın performansını artırdığını da görebileceksiniz.

Uyumluluk

Uyumluluk

Yorum Yapın
  • Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.

Bunlarda ilginizi çekebilir:

Klavye Kısa Yolları

Bilgisayarların önemli giriş ögelerinden olan klavye üzerinde rakamların, harflerin ve özel karakterlerin bulunduğu tuşlar yer alır. Her tuşun ayrı bir işlevi vardır. Bilgisayarda yapılacak olan işlemlerde,…

1 Yıl Önce
0 Yorum

10 Kata Kadar Zoom Yapabilen Oppo Reno 10x Zoom

10 Kata Kadar Zoom Yapabilen Oppo Reno 10x Zoom , Son zamanlarda Oppo çıkardığı telefonlarla dikkatleri üzerine çekmektedir. Nisan 2019 tarihinde tanıtımını yaptığı Oppo Reno 10x…

10 Ay Önce
0 Yorum

Windows “Dosya veya Dizin Bozuk ve Okunamaz Durumda” Çözümü

Windows işletim sistemli bir bilgisayarınız var ve bu bilgisayara herhangi bir harici depolama aygıtı bağladınız. Hiç beklemediğiniz anda içerisinde önemli bilgilerin yer aldığı depolama aygıtının çalışmadığını…

10 Ay Önce
0 Yorum
valorant vp satın al