Türkiye'de Başbakanlık Yapmış Kişilerin Biyografileri

7 Ay Önce
Ali
0 0 0 0 0

İsmet İNÖNÜ

24 Eylül 1884 tarihinde dünyaya gözlerini açan İNÖNÜ, İzmir doğumlu olup; kariyeri boyunca asker, siyasetçi, cumhurbaşkanı, başbakan ve genelkurmay başkanı olarak çeşitli görevlerde hizmet göstermiştir. Okuldan mezun olur olmaz Osmanlı ordusuna katılan İNÖNÜ, 1. Dünya savaşı sırasında Kafkasya ve Filistin cephelerinde savaşmış olup, 1920 senesinde Anadolu'ya geçiş yapmıştır. 1. ve 2. İnönü savaşlarını genelkurmay başkanı olarak kazanan İnönü, Büyük Taarruz savaşında ise Batı Cephesinin komutanı olarak mücadele etmiş oldu. Birçok önemli antlaşmada ülkemizin göndermiş olduğu heyete başkanlık yapan İNÖNÜ, hem sahada hem de masada büyük kazanımları sağlamayı başarmıştır. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte ülkemizin ilk başbakanı olmuş olup, 1934 senesi itibariyle İnönü savaşlarında olan başarılarından dolayı da bu soyadı almıştır. 

Mustafa Kemal ATATÜRK'ün vefatı ile birlikte 11 Kasım 1938 tarihinde cumhurbaşkanı olmuş olan İsmet İNÖNÜ, görevini 1950 senesine kadar sürdürmüştür. İsmet İnönü Cumhuriyet Halk Partisi bünyesince yapılan kurultayda "Milli Şef" olarak anılmıştır. Ülkemizin siyasi kariyeri boyunca en uzun süre başbakanlık yapan kişi olarak bilinen İsmet İnönü; toplamda 17 sene 11 ay boyunca başbakanlık görevini başarılı bir şekilde yapmıştır. İsmet İnönü, 17 Aralık 1973 senesi itibariyle kendini iyi hissetmemiş olup, eşinin hastaneye götürülmesine karşı çıkmasıyla birlikte evde tedavi edilmeye çalışılmıştır. Evde süren 9 günlük tedavi sürecinin başarılı olmamasıyla birlikte İsmet İnönü; 25 Aralık 1973 tarihinde vefat etmiştir. 

Vefatından sonra toplanan bakanlar kurulu, cenaze töreni bitene kadar ülkede yas ilan etmişlerdir. İsmet İnönü, 28 Aralık 1973 tarihinde Anıtkabir'de yer alan İsmet İnönü Mezar Odası'na devlet töreni ile defnedilmiştir. 

Fethi OKYAR

Asker, diplomat ve siyasetçi olarak kariyerini sürdüren Ali Fethi OKYAR, 1880 tarihinde doğmuş ve 1943 tarihinde vefat etmiştir. İttihat ve Terakki Cemiyetinin önde gelen isimlerinden birisi olan OKYAR, Balkan savaşları başta olmak üzere birçok savaşta görev almıştır. Osmanlı'nın Sofya Sefirliği görevini yerine getirmiş olup, burada çalıştığı sırada tanıştığı Galibe hanım ile evlenmiştir. Mustafa Kemal ATATÜRK ile Minber isimli gazeteyi kurmuş ve yazar olarak görev almıştır. İlerleyen yıllarda zorlu süreçlerden geçen OKYAR, Ankara hükümetine katılarak milli mücadele sırasında etkin rol oynamıştır. Ali Fethi OKYAR, Cumhuriyet ilan edildikten sonra Meclis başkanı olarak görev almıştır. 1934 senesinde Londra Büyükelçisi olarak atanan OKYAR, OKYAR soyadı kendisine ülkemizin kurucusu ATATÜRK tarafından verilmiştir. Ali Fethi OKYAR, kalp rahatsızlığı nedeniyle 7 Mayıs 1943 tarihinde Nişantaşı'nda bulunan evinde vefat etmiş olup, cenazesi ise Zincirlikuyu Asri Mezarlığına defnedilmiştir. 

Ali Fethi OKYAR, hayatı boyunca diplomatik yetenekleri ile her dönem her kesimden saygı toplayan bir kişilik olarak bilinmektedir. Her zaman liberal, pragmatik ve demokratik siyasi görüşlerin savunucusu olmayı başarmıştır.

Celal BAYAR

Celal BAYAR, resmi kayıtlarda geçen ismiyle Mahmut Celalettin BAYAR isimli ekonomist ve siyasetçi 16 Mayıs 1883 tarihinde dünyaya gözlerini açmıştır. Mustafa Kemal Atatürk dönemindeki son başbakan olmakla birlikte, ülkemizin asker kökenli olmayan ilk cumhurbaşkanı olarak da bilinmektedir. 

Bursa isimli şehrimizin Gemlik ilçesindeki bir köyde gözlerini dünyaya açan BAYAR, Abdullah Fehmi Efendi isimli fıkıh bilgini bir alimin oğlu olarak bilinmektedir. İlköğretim eğitimini babasının yanında gören Celal BAYAR, Gemlik mahkeme kalemi ve reji idaresinde stajyer memur olarak çalışmıştır. Sonrasında yine aynı şehirde açılan Ziraat Bankası veznedarlığı sınavını da kazanmıştır. 

Celal Bayar, oldukça uzun süre kalp yetmezliği nedeniyle kaldırılmış olduğu İstanbul Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezinde 103 yaşında vefat etmiş olup, vefat ettiği tarih itibariyle dünyanın eş yaşlı politikacısı olarak kayıtlara geçmiş oldu. 

Ölümünden sonra Anıtkabir'e defnedilmesi planlanan Bayar'ın cenazesi, Kenan Evren'in karşı çıkmasıyla doğduğu yer olan Umurbey isimli köyde toprağa verilmiştir.

Refik SAYDAM

8 Eylül 1881 tarihi itibariyle dünyaya gelen Refik SAYDAM, doktor, başbakan ve siyasetçi olarak yaşamı boyunca kariyerini sürdürmüştür. Fatih'e bağlı Çırçır mahallesinde dünyaya gözlerini açan SAYDAM, mahalle mektebinde okuduktan sonra Fatih Askeri Rüştiyesi'ne ve İstanbul Kuleli Askeri Lisesine girmiştir. 

1905 tarihinde Askeri Tıbbiye'den Tabip Yüzbaşı olarak mezun olmuştur. Üç sene GATA'da hizmet verdikten sonra 1910 senesinde eğitim almak amacıyla yurt dışına gitmiştir. Refik SAYDAM; ölüm raporunda müdahale edilemeden ölmüş olup, kalmış olduğu otel odasında kalp rahatsızlığı nedeniyle fenalaşmış, özel kalem müdürüne başvuru yaparak doktor bulunmasını söylemiştir. Saydam'ın ölümünden dolayı 8 Temmuz 1942 tarihinde ülkemizde yas ilan edilmiş olup, bayraklar da yarıya indirilmiştir. 10 Temmuz 1942 tarihinde Hacı Bayram Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra, Refik SAYDAM'ın cenazesi Sağlık Bakanlığı önüne gelmiştir. Burada yapılan tören sonrasında cenazesi Cebeci Asri Mezarlığı'nda defnedilmiştir.

Ahmet Fikri TÜZER

1878 tarihinde dünyaya gelen Ahmet Fikri TÜZER, 1924 ve 1927 senelerinde sağlık bakanlığında Müsteşar olarak görev yapmıştır. 3, 4, 5 ve 6. dönemlerde Erzurum milletvekilliğini yapmış olup, 12. ve 13. hükümet dönemlerinde de içişleri bakanlığı görevini başarılı bir şekilde yapmıştır. 1939 tarihinden itibaren 3 sene Cumhuriyet Halk Partisi'nde genel sekreterlik yapan TÜZER, Refik SAYDAM'ın vefat etmesiyle vekaleten başbakanlık görevine getirilmiştir. Sonrasında tekrar içişleri bakanlığına dönüş yapan TÜZER, görevi sırasında 16 Ağustos 1942 tarihinde vefat etmiştir. 

Şükrü SARACOĞLU

1886 tarihinde dünyaya gelen Şükrü Saraçoğlu, kariyeri boyunca siyaset ve iktisat alanlarında hizmet göstermiştir. 1942 senesinden itibaren 4 sene başbakanlık, 1938 senesinden itibaren 4 sene dışişleri bakanı, 1948 senesinden itibaren 2 sene TBMM Meclis Başkanlığı yapan Saraçoğlu, birçok hükümet dönemlerinde çeşitli bakanlıklarda da görev almıştır. Bu siyasi görevlerin haricinde 1934 senesinden 1950 senesine kadar da Fenerbahçe isimli spor kulübüne başkanlık yapmıştır. 

Şükrü Saraçoğlu'nun babası Trabzon'dan İzmir Ödemiş'e göç etmiş olup Saraç işi ile ilgilenmektedir. Annesi ise ev hanımlığı yapmaktadır. Ailenin ilk çocuğu olan Şükrü, ilköğretim ve ortaöğretim eğitimlerini doğduğu ilçede almış olup, sonrasında İstanbul'da Mekteb-i Mülkiye'ye giriş yapmıştır. Şükrü Saraçoğlu hayatının son zamanlarında parkinson hastalığı ile mücadele etmiş olup, Fransa'da tedavisi için gerekli olan ödenek Adnan Menderes'in araya girmesiyle sağlanmıştır. Fransa'da yapılan tedavi herhangi bir sonuç vermeyince ülkemizde dönen Saraçoğlu, Teşvikiye'de yer alan evinde 27 Aralık 1953 tarihinde vefat etmiştir. Mezarlığı Zincirlikuyu mezarlığında bulunmaktadır.

Recep PEKER

Recep PEKER, resmi kayıtlarda Mehmet Recep Peker olarak bilinmektedir. 1889 tarihinde dünyaya gözlerini açan PEKER, kariyeri boyunca siyasetçi ve asker olarak çeşitli görevlerde yer almıştır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel sekreteri olarak çalışmış olup, 1 sene de başbakanlık görevinde bulunmuştur. 

Ortaöğretim eğitimini Kocamustafapaşa Askeri Lisesi'nde yaptıktan sonra İstanbul'da eğitimini tamamlayıp, Yemen ve Trablusgarp Savaşı'nda ve Balkan Savaşları'nda görev almıştır. 1.Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde görev alan PEKER, binbaşı olarak 20.Kolorduda görevlendirilmiştir. 1920 tarihi itibariyle TBMM genel sekreterliğine getirilmiştir. Sonrasında Kütahya mebusu olarak 1923 tarihinde meclise girmiştir. 1931 ile 1936 tarihleri arasında partinin en güçlü adamı olarak görülmüştür. 

Recep PEKER, 1946 tarihinde çok partili dönemin ilk hükümetini kurmuş olup, Ülkü dergisinde çıkan İnkılap tarihi ders notları, 1935 senesinde İnkılap Tarihi dersleri adlı kitaplarını yayınlamıştır. Recep PEKER'in mezarlığı Edirnekapı Şehitliği'nde bulunmaktadır. 

Hasan SAKA

Hasan Hüsnü Saka, 1886 tarihinde dünyaya gözlerini Trabzon isimli şehrimizde açmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin 7. başbakanı olan SAKA, Hafız Yunus Efendi'nin oğlu olarak bilinmektedir. İlköğretim ve ortaöğretim eğitimlerini doğduğu şehirde aldıktan sonra İstanbul Mercan Lisesi'nden mezun olan SAKA, sonrasında Mülkiye Mektebi'ni bitirmiştir. 

Hasan SAKA, Osmanlı Mebusan Meclisinde Trabzon milletvekili olarak görev almıştır. Sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk döneminde yine Trabzon milletvekili olarak meclise girmiştir. 1921 tarihi itibariyle maliye bakanı olan SAKA, birçok farklı bakanlıklarda da zaman zaman görev almayı başarmıştır. Lozan antlaşması başta olmak üzere diğer birçok farklı organizasyonda ülkemizi temsil eden Hasan SAKA, CHP'nin meclis grubu başkanlığını da yapmıştır. 10 Eylül 1947 tarihinde başbakanlığa atanan SAKA, 1949 tarihi itibariyle bu görevinden çekilip, CHP Grup başkanı olarak siyasi kariyerine devam etmiştir. 29 Temmuz 1960 tarihinde vefat eden SAKA, Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verilmiştir.

Şemsettin GÜNALTAY

1883 tarihinde gözlerini dünyaya açan Mehmet Şemsettin Günaltay, ülkemizde görev yapmış 8.başbakan olmakla beraber aynı zamanda tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı olarak bilinmektedir. 2 çocuk babası olan Günaltay, prostat kanserinden vefat etmiştir. İstanbul Üniversitesinde yapılan bir tören sonrasında Cebeci Asri Mezarlığı'na kızının yanına gömülmüştür.

Kısa bir özet geçtikten sonra, genel olarak anlatmak gerekirse; Şemsettin Günaltay'ın babası müderris İbrahim Edhem Efendi, annesi ise Saliha Hanım olarak bilinmektedir. Kendisi birçok farklı alanda kişisel gelişimini tamamlamayı hedeflemiş ve bunu birçok alanda başarabilmiştir. Fen ilimleri ile ilgili öğrenimler görmesine rağmen her zaman hedefinde tarihçi olma fikri bulunmakta olan Günaltay, çalışmalarını daha çok bu alanlara yöneltmiş oldu. Yakın Doğu tarihi ile ilgilenen ve Anadolu, Suriye, Filistin, İran ve diğer Orta Doğu ülkelerinin tarihi hakkında birçok araştırmada bulundu. Kendisinin birçok farklı eseri bulunmaktadır. Bu eserleri genel olarak sıralamak gerekirse; 

  • Zulmetten Nura, 
  • Hurâfattan Hakîkata, 
  • Fennin En Son Keşfiyâtından, 
  • Mâzîden Âtiye,  
  • Tarih-i Edyân, 
  • Muntehab-ı Kıraat, 
  • İslâm'da Tarih ve Müverrihler, 
  • Felsefe-i Ulâ. İsbat-ı Vacib ve Ruh Nazariyeleri,
  • İslâm Dini Tarihi, 
  • Mufassal Türk Tarihi, 
  • Antik Felsefenin İslam Dünyasına Girişi, 
  • İslam Öncesi Arap Tarihi, 

gibi eserler karşımıza gelmektedir. 

Cemal Gürsel

Mehmet Cemal Gürsel, 10 Haziran 1895 tarihinde dünyaya gelmiştir. Kariyeri boyunca asker ve devlet adamı olarak görev yapan Gürsel, ülkemizin dördüncü cumhurbaşkanı olarak bilinmektedir. Cemal Gürsel'in babası da askerlik mesleğini icra etmektedir. Asker bir babanın; 5 çocuğundan 2. çocuğu olarak bilinmektedir. Erzincan Askeri Lisesinde eğitim alan Gürsel, sonrasında Kuleli Askeri Lisesine askeri öğrenci olarak girdi. 1 Eylül 1922 tarihinde yüzbaşı rütbesine terfi eden Gürsel, bir sene sonra Kara Harp Okulu'nda eğitim almış olup, 1 Ekim 1926 tarihinde ise Harp Akademisi'ne başlamış oldu. 1929 tarihi itibariyle kurmay subay olarak Akademi'den mezun oldu. 27 Ocak 1927 tarihinde Melahat hanım ile evlendi ve bu evlilikten bir erkek çocukları oldu. 14 Eylül 1966 günü vefat eden Cemal Gürsel, yaklaşık olarak 8 ay komada kalmıştır. Anıtkabir devrim şehitleri bölümünde toprağa verilen Cemal Gürsel'in cenazesi 1988 tarihinde Devlet Mezarlığı'na nakil edilmiştir. 

Fahri ÖZDİLEK

Emin Fahrettin ÖZDİLEK, 1898 senesinde Bursa'da dünyaya gelmiştir. Cemal Gürsel'in cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte 1961 senesinde kısa bir süre başbakanlığa vekalet eden ÖZDİLEK, Edirne Askeri Lisesi'ne girmiştir. 1916 senesinde yedek subay talimgahına giren ÖZDİLEK, 1917 senesi itibariyle Teğmen rütbesine ulaşmıştır. Henüz 19 yaşındayken Kafkas İslam Ordusu ile Azerbaycan'da mücadele vermiştir. 1 Mart 1921 tarihi itibariyle üsteğmen rütbesine terfi etmiştir. 1936 tarihi itibariyle binbaşı olan ÖZDİLEK, 1936 tarihinde kurmay subay olmuştur. 1949 senesinde tuğgeneral, 1959 tarihinde ise orgeneral rütbesine ulaşmayı başarmıştır.

Suat ÜRGÜPLÜ

13 Ağustos 1903 tarihinde dünyaya gelen Suat ÜRGÜPLÜ, 1.Dünya savaşına katılma ile ilgili fetva veren Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi'nin evladıdır. Aynı zamanda Lale Devrinde sadrazam olan Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın da soyundan olduğu bilinmektedir. Eğitim hayatından bahsetmek gerekirse; Galatasaray lisesi'ni 1926 senesinde tamamlamış olup, sonrasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirmiştir. Lisesinde okumuş olduğu Galatasaray Spor Kulübünde atlet olarak görev yapmıştır. 1929 ile 1932 tarihleri arasında İstanbul Ticaret Mahkemesinde hakimlik yapmıştır. 1939 ve 1943 yıllarında Kayseri milletvekili seçilen ÜRGÜPLÜ, bakanlığı döneminde kahve ithalatı konusunda bir takım yolsuzluklar olduğu yönünde çıkan dedikoduların olmasıyla örnek bir davranışta bulunmuştur. Soruşturma sırasında bakanlıktan ayrılmış ve soruşturma sonrasında ilgili davadan beraat etmiştir. 

26 Aralık 1981 tarihinde, yıllardır mücadele etmiş olduğu kalp hastalığından vefat ederek Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilmiştir. 

Süleyman DEMİREL

1 Kasım 1924 tarihinde doğan Süleyman Sami Demirel, 1993 ile 2000 yılları arasında cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Ülkemizin 9. cumhurbaşkanı olan Demirel, mevcut kariyeri boyunca siyasetçi, mühendis ve devlet adamı olarak çeşitli görevlerde hizmet göstermiştir. Süleyman Demirel; 1965 ile 1993 yılları arasında yedi farklı hükümette 10 yıllık süre ile başbakanlık yapmıştır. 

Siyasi kariyeri boyunca birçok farklı başarıya imza atan Demirel, aynı zamanda birçok ilke imza atmıştır. Türk siyasi tarihinde İsmet İnönü ve Erdoğan'dan sonra en uzun süre görev yapan başbakan olarak bilinmektedir. Başbakan koltuğuna oturan en genç başbakan olarak bilinen Demirel, başbakan koltuğuna oturduğunda yaşı 41 olarak bilinmekteydi. 

17 Haziran 2015 tarihinde, solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle tedavi görmüş olduğu hastanede vefat eden DEMİREL'in ölümü sonrasında 17 ile 19 haziran tarihleri arasında ulusal yas ilan edilmiştir. Kocatepe Camisinde dini tören yapılan DEMİREL, memleketi olan Isparta'nın İslamköy isimli köyünde anıt mezar olarak alanda toprağa verilmiştir.

Nihat ERİM

İsmail Nihat ERİM, 17 Mart 1912 tarihinde dünyaya gelmiştir. Hukukçu, akademisyen ve siyasetçi olarak kariyeri boyunca çeşitli alanlarda hizmet gösteren ERİM, 5 dönem boyunca CHP milletvekili olarak TBMM'de bulunmuştur. 1948 tarihinden 1950 tarihine kadar bayındırlık bakanlığı ve başbakan yardımcılığı gibi görevlerde yer almıştır. 1972 ile 1972 tarihleri arasında başbakan olarak görev almıştır. İstanbul'da düzenlenen Devrimci Sol militanları tarafından düzenlenen bir suikast sonucunda vefat etmiştir. 22 Temmuz 1980 tarihinde düzenlenen tören sonrasında Zincirlikuyu mezarlığına defnedilmiştir. 

Ferit MELEN

1906 tarihinde dünyaya gelen Ferit MELEN, kariyeri boyunca bürokrat, siyasetçi ve başbakan gibi kadrolarda görev almıştır. İlköğretim ve ortaöğretim eğitimlerini Van'da tamamlayan MELEN, sonrasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamlayarak diplomasını almıştır. 1932 yılı itibariyle Maliye Müfettiş Yardımcısı olarak atanan MELEN, birinci sınıf müfettişliğe kadar zamanla yükselmiştir. Ferit MELEN, 30 Haziran 1946 tarihinde Gelirler Genel Müdürlüğüne getirilmiştir. 3 Eylül 1988 tarihinde Ankara'da vefat eden MELEN, Cebeci Asri Mezarlığı'nda defnedilmiştir. 

Naim TALU

Mehmet Naim Talu, 22 Temmuz 1919 tarihinde dünyaya gelmiştir. Mesleki kariyeri boyunca bürokrat ve siyasetçi olarak görev almıştır. Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1943 senesinde İstanbul Üniversitesi'ne bağlı İktisat Fakültesi'ni bitirmiştir. Sümerbank isimli bankada bir süre çalıştıktan sonra merkez bankasına geçen TALU, bu kurumda genel müdür unvanına kadar yükselmeyi başarmıştır. Bir süre ticaret bakanlığı yapan TALU, bu görev ile siyasete de adım atmış oldu. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay döneminde senato üyeliğine atanan TALU, Cumhuriyetçi Güven Partisi ve Adalet Partisinin ortak adayı olarak 36. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini kurmuş ve başbakanlık yapmıştır. 15 Mayıs 1998 tarihinde İstanbul'da vefat eden TALU, Zincirlikuyu mezarlığına defnedilmiştir.

Adnan Menderes

Adnan Menderes, 1899 tarihinde dünyaya gelmiştir. 1950 senesinden 1960 senesine kadar başbakanlık yapmış olup, yine bu tarihler arasında kurucusu olduğu Demokrat Parti'nin de genel başkanlık görevini devam ettirmiştir. Adnan Menderes, Türk siyasi tarihine idam edilen ilk ve tek başbakan olarak geçmiş bulunmaktadır. 

Kurtuluş savaşına katılım göstererek istiklal madalyası alan Menderes, CHP katılım sağlayarak 1931 tarihinde Aydın milletvekili olarak TBMM'ye girmiştir. Sonrasında 1935, 1939 ve 1943 tarihlerinde yine Aydın milletvekili olarak mecliste yerini korumayı başarmıştır. Parti içi muhalefet nedeniyle 1945 yılında CHP'den ihraç edilmiştir. Yine aynı sene partiden ihraç edilen diğer arkadaşları ile Demokrat Parti'yi kurmuştur. Parti ilk seçimde mecliste 61 tane sandalye kazanmış olup, Demokrat Parti 1950 yılında R,7 ile en fazla oyu alan parti olmayı başarmıştır. Başbakanlık döneminde ülkemizin ekonomisi büyük bir gelişme göstermiş olup, başarılı bir kariyer sergilemiştir.

27 Mayıs darbesi ile birlikte idam cezasına çarptırılmış olup, 17 Eylül 1961 tarihinde İmralı adasında idam edilmiştir.

Bülent ECEVİT

28 Mayıs 1925 tarihinde dünyaya gözlerini açan Bülent ECEVİT; gazeteci, şair, yazar ve siyasetçi olarak kariyerini sürdürmüştür. Ayrıca ülkemizde başbakan, çalışma ve sosyal güvenlik bakanı ve başbakanlık gibi konumlarda da hizmet göstermiştir. 1974 senesinden 2002 tarihlerine kadar dört kez başbakanlık görevini gerçekleştiren ECEVİT, CHP genel başkanlığında ve Demokratik Sol Parti genel başkanlığında da hizmet vermiştir. Bülent ECEVİT, 20 Temmuz 1974 tarihi itibariyle ilk Kıbrıs harekatını, 14 Ağustos 1974 itibariyle de ikinci harekatı başlatmıştır. Yine başbakanlığı döneminde, 1999 senesinde PKK lideri olan Abdullah Öcalan'ın yakalanarak ülkemize getirilmesini de sağlamıştır. 

Bülent Ecevit, 12 Eylül darbesinden sonra 10 sene siyaset yasaklısı olanlar arasına alınmış olup, siyasi yasağı devam ederken eşinin üzerinden Demokratik Sol Parti isimli partiyi kurmuştur. 2004 yılında aktif siyaseti bırakmış olan Ecevit, 2006 tarihinde dolaşım ve solunum yetmezliğinden dolayı vefat etmiştir.

Sadi IRMAK

Sadi IRMAK, 1904 senesinde Konya'da doğmuştur. Saliha Hanım ile Avukat Sabri Bey'in oğlu olarak bilinen Sadi IRMAK, biyoloji öğretmeni olarak bilinmektedir. Lise eğitiminden sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girmiştir. Okulun bir etkinliği sayesinde Berlin Üniversitesinde tıp ve biyoloji eğitimi ve öğrenimi görmüştür. 1933 senesinde İstanbul Tıp Fakültesi'nde doçentliği kazanmıştır. 1940 senesi itibariyle fizyoloji profesörü olmuştur. Sadi Irmak, Almanca, Arapça ve Fransızca dillerini çok iyi bilmektedir. 

Sadi IRMAK, 1943 senesinde Konya milletvekili olarak seçilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk çalışma bakanı olarak 1945 senesinde göreve getirilmiştir. IRMAK, 1950 senesinde CHP'nin seçimleri kaybetmesiyle siyasetten uzaklaşıp Münih ve İstanbul Tıp Fakültesinde akademik olarak kariyerini sürdürmüştür. 

1974 senesinde Kontenjan senatörü seçilen IRMAK, CHP'nin MSP ile kurduğu koalisyon hükümetinin istifası sonrası 1974 tarihinde partiler üstü hükümeti kurmak ile görevlendirilmiştir. Sadi IRMAK, 10 Kasım 1990 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetmiş olup, mezarlığı Aşiyan Mezarlığı'nda yer almaktadır.

Necmettin Erbakan

Sinop Kadı Vekili Mehmet Sabri Bey ile Kamer Hanım'ın çocuğu olarak dünyaya gelen Necmettin ERBAKAN, kardeşleri arasında en büyük çocuktur. Baba tarafı Kozanoğlu beyliğine dayanan ERBAKAN'ın anne tarafı ise Çerkez olarak bilinmektedir. İstanbul Erkek Lisesi'ni birincilik ile tamamlayan ERBAKAN, İstanbul Teknik Üniversitesini kazanmıştır. Burada beş yıl boyunca devam edecek eğitimini alırken, aynı zamanda aynı üniversitede farklı bölümlerde Turgut Özal ve Süleyman Demirel de eğitim almaktaydı. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine mühendisliği fakültesinden mezun olan Demirel, öğretim üyesi olarak dersler vermeye başlamıştır. 

1954 tarihinde, henüz 27 yaşındayken doçent olan Erbakan, 1956 tarihinde Gümüş Motor'u kurmuştur. 1965 tarihinde profesör unvanını alan Erbakan, TOBB genel sekreterliğine de 1967 tarihi itibariyle seçilmiştir. Aynı sene sekreteri ile evlenen ve hayatını birleştiren ERBAKAN, üç çocuk sahibidir.

Bülent ULUSU

1 Temmuz 1923 tarihinde dünyaya gözlerini açan ULUSU, Deniz Harp Okulu'ndan 1941 senesi itibariyle asteğmen olarak mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra birçok farklı görevde başarılı bir şekilde hizmet vermiştir. 1955 senesi itibariyle Deniz Harp Akademisi'nden mezun olan ULUSU, 1964 senesinde Tuğamiral rütbesine terfi etmeyi başarmıştır. 1967 senesinde Tümamiral rütbesine terfi etmiştir. 1970 senesinde Koramiral rütbesine terfi etmiştir. 1974 senesinde Oramiral rütbesine terfi etmiştir. 1977 ile 1980 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapmıştır. 1980 yılı itibariyle emekli olan ULUSU, 12 Eylül darbesinden sonra Milli Güvenlik Konseyi tarafından hükümeti kurmak için görevlendirildi. 1983 senesine kadar başbakanlık yapan ULUSU, 22 Aralık 2015 tarihinde vefat etmiştir. Cenazesi ise Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilmiştir.

Tansu ÇİLLER

Tansu Çiller 24 Mayıs 1946 tarihinde doğmuş olup, birçok farklı görevde kendini uzun yıllar başarılı bir şekilde göstermiştir. 1993 senesi ile 1996 yılları arasında başbakanlık görevini üstlenmiş olan Çiller, ülkemizin siyasi tarihindeki ilk ve tek kadın başbakan olarak bilinmektedir. Çiller aynı zamanda farklı zaman dilimlerinde; başbakan yardımcılığı ve dışişleri bakanlığı gibi görevleri de üstlenmiştir. 

Tansu Çiller'in babası gazetecilik ve valilik yapmış olan Hüseyin Necati Çiller olarak bilinmektedir. Tansu Çiller ilköğretim eğitimini tamamladıktan sonra Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinden mezun olmuş olup, sonrasında Robert Kolej Yüksek Okulunun Ekonomi Bölümünü de bitirmiştir. Okulun bugünkü ismi Boğaziçi Üniversitesi olarak bilinmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek lisans yapan Çiller, aynı zamanda doktora ve doktora üstü eğitimlerini de tamamlamıştır. Mezun olmuş olduğu Boğaziçi Üniversitesi'nde asistan profesör olarak görev alan Çiller, 1983 yılı itibariyle profesör olmayı başarmıştır. Çiller'in ekonomi ile ilgili 9 farklı yayını bulunmaktadır. 

Abdullah GÜL

29 Ekim 1950 tarihinde Kayseri'de dünyaya gelen Abdullah GÜL, ülkemizin 11. Cumhurbaşkanı olarak bilinmektedir. 2007 ile 2014 yılları arasında bu görevi üstlenen GÜL, bu görevden önce kısa bir süre de başbakan olarak görev yapmıştır. Sırasıyla Refah Partisi, Fazilet Partisi ve AK Parti'ye katılan Abdullah GÜL, günümüzde de aktif olarak siyaset yapmaktadır. 2002 senesinde başbakan olan Gül, 58. Türkiye hükümetini kurmuştur. 2007 senesinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhurbaşkanı olarak seçilen Gül, 2014 yılına kadar görevini başarılı bir şekilde devam ettirmiştir.

Recep Tayyip ERDOĞAN

Recep Tayyip Erdoğan, 1954 senesinde doğmuştur. Ülkemizin 12. ve günümüzde devam eden cumhurbaşkanı olarak görevini sürdürmektedir. 2003 başlangıçlı ve 2014 yılı bitiş olmak üzere 11 sene başbakan olarak görev yapmıştır. İki dönemdir de cumhurbaşkanı olarak görevini sürdürmektedir. 2014 senesinde doğrudan halk oyu ile seçilen ilk cumhurbaşkanı olmuştur. 

1994 ve 1998 seneleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini üstlenmiştir. AK Parti'nin ise 13 sene boyunca genel başkanlığı görevini sürdürmüştür. Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi AK Parti; 2002, 2007, 2011 ve 2018 yıllarında girdiği genel seçimlerde en çok oy almayı başaran birinci parti olmuştur.

Ahmet DAVUTOĞLU

Ahmet DAVUTOĞLU, 26 Şubat 1959 tarihinde Konya'da doğmuş olup; siyasetçi, akademisyen, büyükelçi ve uluslararası ilişkiler uzmanı olarak kariyerini sürdürmüştür. Ülkemizin 26. başbakanı olan DAVUTOĞLU, 2014 ile 2016 yılları arasında AK Parti genel başkanlığını da yapmıştır. Başbakanlık görevinden önce dışişleri bakanlığı görevini yapan DAVUTOĞLU, 22 Mayıs 2016 tarihi itibariyle başbakanlık görevinden istifa etmiştir. 

AK Parti tarihindeki en yüksek oy sayısı ile I,5'lik oy oranı alarak tek başına iktidar olmayı başarmış ve 2015 Yılı Kasım ayı genel seçimlerinde iktidar olmuştur. Bu başarı ile ülkemizin 64. hükümetini kuran DAVUTOĞLU, başbakanlık görevine bu süre içerisinde devam etmiştir. Ahmet DAVUTOĞLU, siyasete 2019 yılında kurmuş olduğu Gelecek Partisi ile devam etmektedir.

Binali YILDIRIM 

20 Aralık 1955 tarihinde dünyaya gözlerini açan Binali YILDIRIM, siyasetçi ve mühendis olarak kariyeri boyunca hizmet göstermiştir. Ülkemizin son başbakanı olarak bilinen YILDIRIM,Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı olarak da uzunca bir süre görev almıştır. İstanbul milletvekili olmadan önce İstanbul Deniz Otobüsleri'nde genel müdür olarak görev yapmış olan YILDIRIM, bakanlığı süresince efsanevi projelerden olan Marmaray ve Yüksek Hızlı Tren gibi projelerin başında olmuştur. Binali YILDIRIM, 12 Kasım 2021 tarihi itibariyle Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Heyeti Başkanı olarak atanmıştır. 

Yorum Yapın
  • Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.

Bunlarda ilginizi çekebilir:

Şoray Uzun Kimdir?

9 Haziran 1967 senesinde doğan Şoray Uzun, aslen Bulgaristan doğumludur. Sunucu, yönetmen ve oyuncu olarak görev alan Şoray Uzun'un ailesi muhacir olarak 1974 senesinde Adana'ya göç…

6 Ay Önce
0 Yorum

Ali Koç Kimdir?

Ali Koç 2 Nisan 1967 senesinde dünyaya gözlerini Şişli İstanbul'da açmıştır. Asıl ismi Yıldırım Ali Koç olan bireyin, herkes tarafından Ali Koç olarak bilindiği görülmektedir. Ali…

8 Ay Önce
0 Yorum

Sevinç AKTANSEL Kimdir?

27 Kasım 1937 tarihinde dünyaya gelen Sevinç AKTANSEL, kariyeri boyunca oyuncu olarak görev almıştır. İstanbul'da dünyaya gelen AKTANSEL'in ailesi coğrafya öğretmeni ve Vefa Spor Kulübünün kurucusu…

6 Ay Önce
0 Yorum
valorant vp satın al