
Yaşamın değişmez bir parçası olan ve her canlı için paha biçilmez bir değeri olan su, insan ve doğa hayatının devam edebilmesi için çok önemlidir. Bu yüzden insanın sahip çıkması gereken en önemli şeylerden biri sudur. Ancak ne yazık ki dünyanın birçok yerinde suya fazla önem verilmemektedir. Bunun sonucunda ise su kirliliği nedir? Sorusu ortaya çıkmaktadır.
Su kirliliği kendiliğinden meydana gelmez. Buna neden olan en büyük faktör ise insandır. Çünkü insanoğlu, suyun değerini fazla bilmemektedir. Bundan dolayı da insanlar eline geçen her pisliği suların içerisine atmaktadır. Mevsimler artık değişiyor.
Kuraklık korkusu insanların yüzüne tokat gibi çarpıyor. Durum bu kadar vahimken suyun değerini bilmezlik, su kirliliğinin baş edilemez bir hal almasına yol açıyor. Suların fiziksel veya kimyasal olarak kirlenmesine su kirliliği denir. Su kirliliği hakkında herkesin bilmesi gerekenler aşağıda verilmiştir.
Su Kirliliği
Su Kirliliğinin Nedenleri Nelerdir?
Su kirliliğinin nedenleri şunlardır:
- Sanayi atıkları
- Kimyasal atıklar
- Suların içerisine atılan atıklar
- Denizlerde yapılan petrol arama çalışmaları
- Madencilik
- Küresel ısınma
- Böcek ilaçları
- Kimyasal gübreler
- Bilinçsiz bir şekilde gerçekleşen şehirleşme
- İnsanların su temizliğiyle ilgili yetersiz olması
- Hayvansal olan atıklar
- Radyoaktif olan atıklar
Bu sebepler, suyun hızlı bir şekilde kirlenmesine neden olmaktadır. Özellikle de sanayiden kaynaklanan durumlar, kirliliği çok fazla etkilemektedir. Bunların yanı sıra kullanılan deterjanlar, kimyasal ürünler ve yanmış yağlar da su kirliliğine neden oluyor.
Kirlenen sular, en başta kötü bir görüntü kazanır. Daha sonra kötü koku meydana gelir. Bu durumun sonucunda ise kirlenen sularda çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Bu hastalıklar ise su yoluyla insanlara ulaşır. Bundan dolayı kirlenen suların mutlaka temizlenmesi gerekir.
Çevresel Su Kirliliği
Su Kirliliği Çeşitleri Nelerdir?
Su kirliliği çeşitleri şunlardır:
- Yer altı suları kirliliği: Yer altı sularının kirlenmesine neden olan en büyük sebep yağışlardır. Bu, doğal kirlilik olarak kabul edilmektedir. Yer yüzünde bulunan atıklar bu yağışlar ile toprak altındaki sulara ulaşır. Bunun sonucunda da yer altı suyu kirliliği ortaya çıkar.
- Yer üstü suları kirliliği: Yer üstü suyunun kirlenmesine neden olan sebepler ise sanayi ve evsel atıklardır. Bu atıkların sürekli suya atılması, suyun geri dönülmez bir şekilde kirlenmesine yol açabilir.
- Akarsu kirliliği: Tarım ilaçları, sanayi atıkları ve arıtılmamış olan sular buharlaşır. Bu buharlaşma yağmur olarak yeryüzüne geri döner. Yer düşen yağmur damlaları kirli sudur. Bu durumda da akarsu kirliliği oluşur.
- Göl kirliliği: Asit yağmuru, akarsu ve rüzgar gibi etkenler göl kirliliğini tetikler.
- Deniz kirliliği: Tarımsal, endüstriyel, evsel olan atıklar ve gemi kazaları, deniz kirliliğini ortaya çıkarır.
Yer Altı Sularının Kirliliği
Yer altı suları, temelde yağmur sularından dolayı kirlenir. Bunun yanında evsel atıkların da bu kirliliğe büyük bir payı vardır. Toprağa karışan her şey yer altı sularını kirletmektedir. Toprak üzerinde biriken tüm kimyasallar, yağmur suyu sayesinde toprağın alt katmanlarına doğru ilerler. Kirlilik bu sayede yer altı sularına ulaşır.
Yüzey Sularının Kirliliği
Yer üstünde bulunan denizler, akarsular ve göller, yüzey suları olarak kabul edilir. Bu sulara karışan tüm atıklar, yüzey sularını kolayca kirletir. Yüzey suları, çoğunlukla sanayiden dolayı pislenir. Aynı zamanda atıkların sürekli sulara aktarılması da yine aynı şekilde kirlilik yaratmaktadır.
Kimyasal Kirlilik
Fabrikalar, genellikle su kenarlarında kuruludur. Su sayesinde fabrika atıkları daha hızlı ortamdan uzaklaşır. Ancak arıtılmadan atılan pis sular, temiz suları kirletmeye başlar. Çözücüler ve metaller fabrikalar yüzünden suya aktarılır. Böylece kimyasal kirlilik ortaya çıkar.
Mikrobik Kirlilik
Kirli suların arıtılması gerekir. Çünkü bu kirli sular, eninde sonunda temiz sularla buluşacaktır. Bundan dolayı atık şeklinde olan tüm suların mutlaka arıtılması gerekir. Eğer bu işlem yapılmazsa mikrobik kirlilik oluşur.
Mikrobik Kirlilik
Su Kirliliği Nasıl Önlenir?
Su kirliliğinin önlenmesi, 7’den 70’e herkes tarafından bilinmelidir. Çünkü kirlilik sadece bir insanın önleyebileceği bir durum değildir. Dünyada yaşayan tüm insanların su kirliliğini önleme konusunda birlik olmaları gerekir.
Suların kirlenmemesi için suların içerisine kesinlikle bir şey atmayın. Özellikle de kimyasal içerikli ürünleri sulardan uzak tutun. Suların kenarlarında kurulu olan fabrikaların arıtma ya da atık su tesislerini kullanmaları gerekir. Tarım sektöründe kullanılan böcek ilacı veya gübre gibi yoğun kimyasalların sulara yaklaştırılmaması gerekmektedir.
Fazla su kullanımından uzak durulmalıdır. Suların içerisine deterjan tarzı ürünler atılmamalıdır. Su kirliliğinin önlenmesine dair sürekli bilgilendirmeler ve uyarılar yapılmalıdır. Bunların yapılması halinde su kirliliği kolayca önlenebilir.
Su Kirliliğinin Sonuçları Nelerdir?
Su kirliliği bazı insanlara göre normal bir durummuş gibi gözükebilir. Ancak su kirliliği çok tehlikeli bir durumdur. Birçok salgın hastalık, kirli sulardan yayılmaktadır. Ayrıca kirli sular, su içerisinde yaşayan hayvanların ölümlerine de neden olmaktadır.
Suyun kirli olması, tarım ürünlerinin çok kalitesiz olmasına neden olmaktadır. Hem sudaki hem de doğadaki denge bozulur. Sulardaki dengeler bozulmaya başlar. Bunun sonucunda da kuraklık baş gösterir.
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.