
Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913 tarihinde Bursa isimli şehirde dünyaya gözlerini açmıştır. Ülkemizin yetiştirmiş olduğu ilk kadın pilotu olan Gökçen, aynı zamanda dünyadaki ilk kadın savaş pilotu olarak da bilinmektedir. Sabiha Gökçen, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün sekiz manevi çocuğundan birisi olarak bilinmektedir.
Sabiha Gökçen; Bursa Başkatibi Hafız Mustafa İzzet Bey ile Hayriye Hanım'ın kızları olarak bilinmektedir. Sabiha Gökçen, çok küçük yaşlarda anne ve babasını kaybettiği için abisi tarafından büyütülmüştür. 12 yaşındayken Atatürk ile tanışan Gökçen, Atatürk'e okumak istediğini beyan etmiştir. Atatürk, abisinden izin alarak Sabiha Gökçeni evlat olarak edinmiş ve Ankara'ya götürmüştür.
1935 senesinde yapılan Türkkuşu'nun açılış töreninde yapılan gösteriden etkilenen Gökçen, havacılığa ilgi duymaya başlamıştır. Mustafa Kemal Atatürk'ün de destek vermesiyle birlikte THK bünyesinde Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girmiştir.
Sabiha Gökçen, Kırım'da altı ay boyunca planörcülük eğitimi almıştır. Sonrasında Mustafa Kemal'in ısrarları üzerine çalışmaları hızlandırmış ve Eskişehir Havacılık Okulu'nda özel uçuş eğitimleri almıştır. 1936 yılında ilk defa uçak ile uçmaya başlamıştır. Dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri olarak adlandırılan Sabiha Gökçen, bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı olarak da kayıtlarda bulunmaktadır.
Sabiha Gökçen 88 yaşındayken, 22 Mart 2001 tarihinde GATA'da kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
Sabiha Gökçen'in Almış Olduğu Ödül ve Madalyalar
- Türk Hava Kurumu'nun bir numaralı Övünç (Murassa) Madalyası ve beratı,
- Yugoslav Ordusunun en büyük nişanı olan Beyaz Kartal Nişanı ve ordu brövesi,
- Romanya Ordusu Havacılık Brövesi,
- Trakya ve Ege manevralarından dolayı verilen hatıra madalyalar,
- Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 50. yılında TBMM'deki törende verilen mesleklerinde öncü kadınlar plaketi,
- Selçuk Üniversitesi'nin fahri doktorluk payesi,
- THK tarafından 1989'da verilen altın madalya,
- 1991'de Uluslararası Havacılık Federasyonu'nun havacılığın bütün dallarında üstün başarı gösteren havacılara verdiği FAI altın madalyası,
- 1996'da ABD'nin Maxwell Hava Üssü'ndeki törende "dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri" unvanı,
- Ordu, çeşitli dernek ve kuruluşların verdiği 28 adet plaket
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.