Egzema Nedir, Tedavisi, Nedenleri, Çeşitleri Nelerdir?

6 Ay Önce
Ali
0 0 0 0 0

Egzema Nedir?

Atopik dermatit olarak da bilinen egzema hastalığı; cilt üzerinde bir takım lezyonlara neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık sonucunda kişide şiddetli kaşınma ihtiyacı oluşmaktadır. Kaşınmanın üst seviyede olması ve hastayı rahatsız etmesinden ötürü; egzema lezyonlarını kaşıyan kişilerde cilt üzerinde kırmızı alanlara ve cilt üzerinde kanayan açık yaralar görülebilmektedir. Yaşam kalitesini doğrudan etkilemekte olan bu hastalık; kişiyi halsiz ve bitkin bırakmaktadır. 

Egzema Çeşitleri Neledir?

  • Atopik Egzema: Bu tür egzema hastalığına sahip olan kişilerde; egzemanın ortaya çıkma nedeni genel olarak genetik olmaktadır. Yenidoğan bebeklerde ilk 3 ay vücudun çeşitli bölgelerinde görülür, sonrasında ise kendiliğinden düzelir. Kimi vakalarda bu bebeklerin yetişkinliklerinde de hafif de olsa egzema hastalığının sürdüğü tespit edilmiştir.
  • Seboreik Dermatit: Bu egzema türü halk arasında kulak egzeması olarak da bilinmektedir. Ancak sadece kulakta değil yüzün çeşitli bölgelerinde görülebilmektedir. Bu egzema türü genel olarak stresli insanlarda daha çok görülebilmektedir.
  • Asteatotik Egzema: Özellikle ileri yaş hastalarda karşımıza çıkan bu egzema türünde; ana neden derinin üst bölümünde azalan yağ oranı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu egzema türünde vücutta yoğun döküntüler görülmektedir.
  • Kontakt Egzema: Temizlik maddeleri, oje, parfüm, diş macunu, ayakkabı spreyleri veya dövme malzemeleri gibi maddelerle temas sonrasında görülen bu egzema türü birçok maddeye bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu egzema türü akut yani kısa süreli gelişebileceği gibi kronik yani ömür boyu da devam edebilmektedir.
  • Numuler Egzama: Yuvarlak şeklinde vücudun çeşitli yerlerinde görülen egzema türüdür. Genç ve yaşlı gruplarda daha çok görülen bu egzema türü ömür boyu hastaya eşlik etmektedir. En fazla kaşıntı olan egzema türlerinden birisidir.
  • Gravitasyonel Egzema: Daha çok bacak bölümlerinde karşımıza çıkan bu egzema türü, kan dolaşımı bozmakta ve sonrasında damarlardaki basıncı artırmaktadır. Damarlarda artan basınçla birlikte deride hasarlar görülebilmektedir. Birçok farklı nedene bağlı olarak karşımıza çıkabilen bu hastalık; doğum yapan kişilerde ve ayakta çalışan kişilerde daha çok görülmektedir. 

Egzema Neden Olur?

Genel olarak genetik faktörler doğrultusunda hastada ortaya çıkan egzema; bazı hastalarda çevresel faktörler sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak;

  • Stres,
  • Bazı maddelere duyulan hassasiyet ve alerji,
  • Titizlik hastalığı

gibi nedenler, egzema nedenleri arasında yer almaktadır. 

Egzema En Çok Kimde Görülmektedir?

Egzema, genetik yatkınlığı olan hastalar hariç olmak üzere genel olarak temizlik sektöründe çalışan kişilerde, ev hanımlarında ve tozlu ortamda çalışan işçilerde görülmektedir. 

Egzema Belirtileri Nelerdir?

  • Cilt üzerinde görülen pul pul lezyon şekilleri
  • Ciltte kuru bir görüntü,
  • Cildin normalden daha kalın olması,
  • Deri üzerinde su toplanması,
  • Cilt renginin kırmızı ve kırmızıya yakın renklerde olması,
  • Ciltte hassasiyet, 

gibi belirtiler egzema sonucunda hastada görülen belirtiler arasında yer almaktadır. 

Egzema Tedavisi Nedir?

Tedavi için cildiye hekiminin vermiş olduğu tavsiyeler mutlaka dikkate alınmalı ve uygulanmalıdır. Cildiye hekimi tarafından hastaya; bağışıklık sistemiyle ilgili ilaçlar verilebilir, lezyonlara sürülmesi gereken kremler verilebilir ya da ıslak pansumanların yapılması önerilebilmektedir. Egzemadan korunmak ya da daha hafif hastalığı atlatabilmek için ise; 

  • Egzema eldiveni kullanmak,
  • Egzemaya özel üretilen medikal şampuanları kullanmak,
  • Nötral sabunları tercih etmek,
  • Bariyer kremleri sürmek,
  • Nemlendirici krem ve ürünleri kullanmak

alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır. 

Egzema Teşhisi Nasıl Koyulur?

Egzema teşhisi cildiye hekimleri tarafından konmaktadır. Teşhis koyabilmek için öncelikle fiziksel palpasyon işlemi ve yama testi önerilmektedir. Yama testinin yapılma nedeni kişinin hangi ürüne alerjisinin olup olmadığı ile ilgilidir. Hastanın sırtına yapılan yama testi yaklaşık 2-3 gün gözlemlenir ve sonrasında cildiye hekimi tarafından incelenir. Sonrasında kişinin neye alerjisinin olup olmadığı tespit edilir ve tedavi sürecinde bunlara yönelik de çalışma yapılır ve tavsiyeler verilir. 

Egzema İçin Hangi Doktora Gitmem Gerekiyor?

Egzema, cilt üzerinde görülen bir cilt hastalığıdır. Bu nedenle egzema şikayeti olan kişilerin cildiye doktoruna başvurması gerekmektedir. 

Egzema Tekrarlar Mı?

Egzema genetik faktörlere bağlı olduğu kadar çevresel faktörlere de bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Kişinin egzemayı bir kere yenmiş olması demek; tekrar egzema olmayacağı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle egzemanın nedeni tedavi sırasında araştırılmalı, eğer bir alerjik faktöre bağlı ortaya çıkıyorsa bunun için çeşitli testler yapılmalıdır. Egzema hayatın farklı bölümlerinde tekrarlayarak karşımıza çıkabilmektedir. 

Yorum Yapın
  • Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.

Bunlarda ilginizi çekebilir:

Üveit Nedir, Neden Olur, Tedavisi Nedir?

Üveit Nedir?Üveit, gözde bulunan uvea'nın (gözün orta bölümü) iltihaplanması durumuna denmektedir. Tedavi edilmediğinde ciddi görme sorunlarına yol açabilecek olan bu hastalık, erken tanı ve tedavi gerektiren…

6 Ay Önce
0 Yorum

Sağlığa Zararlı Yiyecekler

Sağlığa zararlı yiyecekler günümüzde pek çok hastalığa sebep olabiliyor. Diyabet, kalp rahatsızlıkları, obeziteye neden olmaktadır. Bazı organların düzgün çalışamamasına da sebep olabilir. Bunun olmaması için vücudumunuz…

12 Ay Önce
0 Yorum

Biotin Nedir? Biotin Tüketim Miktarı Ne Olmalıdır?

Biotin, tüketim miktarı açısından insanların hayatında önemli bir yeri olan besinlerin enerjiye dönüştürülmesini sağlayan B grubu vitaminlerden biridir. Bu vitaminin cilt, saç, tırnak, göz, karaciğer ve…

7 Ay Önce
0 Yorum
valorant vp satın al