
Çağrı Taner
Doğum 22 Ağustos 1996 (25 yaşında), Samsun İkamet İstanbul, Türkiye |
Çağrı Taner kimdir?
25 Aralık 1996 yılında Samsun’da doğan Çağrı Taner, İnstagram’da 300’ü aşkın sayfasının varlığıyla bilinen bir sosyal medya fenomenidir. 2010’lu yıllarda Facebook’ta, mizah alanında Türkiye’de oldukça bilinirliği olan İnci Sözlük oluşumunun en çok beğenilen entrylerini ekran görüntüsü yoluyla paylaşan Çağrı, bu sayede belirli bir kitleye ulaşma şansı yakaladı. Ardından 2014-2015 yıllar arasında, İnstagram henüz Türk kullanıcılar arasında pek bilinen bir uygulama değilken, bu platforma geçen fenomen, yapmış olduğu komik alıntılar içeren paylaşımlar, düzenlediği çekilişler ve İnstagram keşfet algoritmasının mantığını çözmenin getirdiği tecrübeyle beraber İnstagram’da adeta bir sayfa krallığı kurdu ve platformu domine ediyor.
Çağrı Taner çekilişleri gerçek mi?
Çağrı Taner’in büyük çaplı sayfaları aracılığıyla düzenlenmiş olduğu çekilişlere büyük bir umut ve heyecanla katılan birçok insan Çağrı Taner çekilişlerinin gerçek olup olmadığını merak ediyor. Yaptığı bu çekilişlerde takip ettiği sayfaları takip etme, fotoğrafı beğenme, arkadaşlarını etiketleme gibi birçok şartı beraberinde koşan Çağrı Taner’in çekilişlerine yüz binlerce insan iştirak ediyor. Bu çekilişleri düzenlemek için sayfalarına sponsor olan insanlardan belirli bir bütçe dahilinde para talep eden fenomen, almış olduğu bu ücretle telefon, bilgisayar, oyun cihazları, nakit para, hatta ve hatta araba da dahil olmak üzre birçok ürün satın alan Çağrı Taner, bu ödülleri takipçilerine verdiğini duyuruyor ve bir nevi reklam verenle reklama maruz kalan kullanıcı arasında köprü görevi kuruyor. Ortaya çıkan bu durum neticesinde hem çekilişlere katılan olası talihliler, hem de sayfasına etkileşim ve takipçi kazandırmak isteyen markalar, küçük işletmeler, insanlar için bir “kazan-kazan” ihtimali işin ucunda gözükse de internetteki şikayet bildirme kuruluşlarına baktığımızda birçok insan bu durumdan yakınıyor. Çağrı Taner’in düzenlemiş olduğu çekilişi kazandığını belirten birçok insan vaat edilen ödülün kendilerine ulaşmadığını iddia ederken, çekilişlere sponsor olan taraflar ise kendilerine gelen takipçilerin bot (pasif) olduğunu, etkileşim vermediklerini ve çekilişten gelen takipçilerin çok büyük oranda düştüklerini savunuyor. Çağrı Taner ise bu tarz söylemleri kesin bir dille reddederken, yapmış olduğu bütün çekilişlerin Milli Piyango Dairesi tarafından onaylı olduğunu, her bir çekiliş başvurusunun dahi maliyetinin 20 bin liranın üzerinde bir bedelle yapıldığını söylüyor. Hangi tarafın haklı olduğu bilinmezliğini korurken, Çağrı Taner geçtiğimiz günlerde İnstagram storysi aracılığıyla bir açıklama yaptı ve sayfalarında artık herhangi bir çekiliş düzenlemeyeceğini, tarafına gelen suçlamalardan çok sıkılıp bunaldığını, çekiliş yapmak gibi bir mükellefiyetinin olmadığını duyurdu.
Çağrı Taner Kitapları
Sosyal medyaya olan ilgisinin yanında, 2017 senesinden itibaren “Hüzünlü Bir Ponçik”, “Erkeklerin İç Sesi” ve “Hüzünlü Bir Ponçik – Yeni Hayat” isimli 3 kitap çıkartan Çağrı Taner, sahip olduğu büyük sayfaların reklam potansiyeli aracılığıyla bu kitapları, henüz yayınlandıkları ilk haftadan itibaren D&R gibi kitapevlerinin “En çok satanlar” listesine sokmayı başardı. Bütün kitaplar tahmini rakam olarak 100.000’in üzerinde sattı ve Çağrı Taner bu kitap satışlarından 500 bin TL’nin üzerinde gelir elde etti. Her ne kadar satış sayısı bakımından kitaplar Çağrı Taner’e istediğini vermiş olsalar da, bu eserler çıktıkları ilk günden itibaren Twitter ve Ekşi sözlük gibi sosyal medya platformlarındaki bazı kullanıcılar tarafından çok ağır eleştirilere de maruz kaldı. “Kitap kesinlikle özgün değil. Twitter’da en çok retweet-like alan sözleri kopyalamış, kitaba yapıştırmış” gibi yorumlar yapıldı. Ayrıyeten kitabın edebi yönünü de eleştiren sanatseverler, “Her önüne gelenin ya da sosyal medyada 10 bin takipçisi olanın kendini kanaat önderi sandığı ülkede, pekala Çağrı Taner de yazar olur” gibi cümlelerle ünlü fenomeni adeta topa tuttu.
Çağrı Taner’in nasıl bu kadar çok sayfası var?
Sayfalarının reklamlarından kazandığı ücreti işine yatırım olarak kullanmayı tercih eden Çağrı Taner, konseptini beğendiği ve gözüne kestirdiği büyük sayfaların adminlerine ulaşarak şu 2 soruyu yöneltiyor:
“Sayfayı bana satmayı düşünür müsün? Fiyat nedir?”
“Sayfayı ben alsam ve aylık belirli bir ücret karşılığı yönetmeye sen devam etsen olur mu?
Bu sorulardan aldığı yanıtlara göre sayfayı satın alan Çağrı Taner, bu şekilde her geçen gün sayfa portföyünü genişletmeye devam ediyor.
-
Beğen0
-
Beğenme0