
Anstigmat Nedir?
Günümüzde görülen görme bozuklukları arasında en yaygın görülen bozukluklardan biriside ansitgmat olarak karşımıza çıkmaktadır. Anstigmat; gözün odaklandığı nesnenin görüntüsünün bir kısmının odak haricinde bulunmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Anstigmat hastalığı olan hastalar genel olarak odaklandığı nesneleri bulanık görmektedir. Anstigmat hastaları ışık kaynaklarına odaklarında ise ışıkların etrafa normalden farklı saçıldığını görmektedir.
Anstigmat Neden Olur?
Anstigmat hastalığının başlıca nedeni göz merceğinde görülen şekil bozukluklarıdır. Normal bir gözün yapısı her yönde aynı kırma gücüne sahiptir ancak anstigmat hastalarında bu kırma oranı her yönde farklı olarak görülmekte bu da görme bozukluğuna neden olmaktadır.
Anstigmat Türleri Var Mıdır? Anstigmat Türleri Nelerdir?
Ansitgmat hastalığının üç farklı versiyonu bulunmaktadır. Bunlar;
- Miyopik Anstigmat: Bu rahatsızlığı olan hastalarda; ışıklar göz küresinin önüne düşmektedir. Retinanın önüne düşen ışınlar farklı alanlarda birleşir.
- Hipermetropik Anstigmat: Bu rahatsızlığı olan hastalarda ise ışıklar göz küresinin tam olarak arkasına düşmektedir. Bu rahatsızlık türünde bulanık görme kesinlikle hastaların başlıca şikayetleri arasında yer almaktadır.
- Mikst Ansitgmat: Bu rahatsızlığı olan hastalarda; ışıklar göz küresinin hem arkasına hem de önüne düşmektedir.
Anstigmat Tedavisi Nedir?
- Gözlük Kullanımı,
- Lens Kullanımı,
- Hastaların göz yapısı uygun ise göz çizdirme operasyonları,
ile bu hastalık başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir.
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.