
Elektrik sistemleri ile alakalı kavramlardan olan amber, aynı zamanda bu sistemlerin en önemli öğeleri arasındadır. Elektriğin akım şiddetinin ifade edilmesinde kullanılır. Bu nedenle ölçü birimi olarak kabul edilir. Amperin kullanım alanı çok geniştir. Amper, birtakım formüller kullanılarak hesaplanır.
Fizik derslerinde öğretilen formüller sayesinde kolayca amper hesaplama yapılabilir. Amper hesaplama sayesinde belli bir nokta üzerinden geçmekte olan elektrik akımını hemen bulabilirsiniz. Amper hesaplama belli bir formülden yapılır.
Ancak teknoloji o kadar ilerledi ki, artık amper hesaplama yaparken formüllere bile gerek kalmadı. Şuan da kullanılan aletler sayesinde hızlıca amper hesaplama yapılmaktadır. Hem de formüllerle uğraşılmaya gerek kalmadan. Peki amber hesaplama nedir? Amber hesaplama nasıl yapılır?
Amber hesaplamanın ne olduğu ve nasıl hesaplandığı konusunda bilgiler aşağıda verilmiştir. Amper hesaplama için belli bilgilere ihtiyaç vardır. Amper hesaplama farklı formüllerle de yapabilir. Ancak temelde belli bir formül vardır.
Ve genel olarak herkes bu formülü kullanır. Amper hesaplamada farklı formüllere başvursanız bile sonuç değişmez. Hatta hesaplama yapmakta zorluk yaşarsanız, web sitelerinde direk hesaplama yapılır. Sadece sizden istenilen rakamları girerek de amper hesaplamayı gerçekleştirebilirsiniz.
Elektik akımını doğru şekilde tespit edebilmek için amper hesaplama önemlidir. Çünkü akımın ne kadar olduğunu en iyi bu şekilde bulursunuz. Amper hesaplamayı yaparken matematiğinizin de iyi olması gerekir. Çünkü hesaplama sırasında matematik kuralları vardır.
Amper Nedir?
Amper, 18. yüzyılda bulunmuştur. Bunu bulan bilim adamının adı ise Andre Marie Ampere’dir. Bundan dolayı da buluşun adına amper denilmiştir. Andre Marie Ampere, Fransız bir fizikçidir.
Amper, akım oranı ve elektron akışı bulmaya yarar. Amperin göstergesi ”A” olarak kabul edilir. Bu nedenle A gördüğünüz zaman amper olduğunu anlamanız gerekir. Amper hesaplama, tek bir formülle yapılmaz. Başka formüller de kullanılabilir. Hangi formülü kullanırsanız kullanın hepsi de size amperi verecektir.

Amper Nedir?
Amper Hesaplama
Amper hesaplayabilmek için belli bilgilere gerek vardır. Bu bilgilerden ilki volt, ikincisi ise watt’tır. Bu değerlerin bilinmesi halinde amper hesaplamak kolaydır. Çünkü amper hesaplama formülü bu iki değer üzerinden yapılır.
Eğer bu değerlerden biri bile olmazsa amper hesaplama yapamazsınız. Amper hesaplamanın daha kolay bir şekilde yapılması için bazı siteleri kullanabilirsiniz. Amper hesaplama sitelerine girerek hiç uğraşmadan hesaplamayı sağlayabilirsiniz. Amper hesaplamak, sanıldığı kadar zor bir şey değildir. Sadece yöntemini bilmeniz yeterlidir. Gerekli değerleri yerine yazdığınız zaman tek bir işlem ile amper hesaplama yapabilirsiniz.

Amper Hesaplama
Amper Hesaplamanın Formülü Nedir?
Amper hesaplama için ihtiyacınız olan değerler yukarıda anlatılmıştır. Bu değerleri bulduğunuzda geriye sadece hesaplamayı nasıl yapacağınız kalır. Watt ve volt değerleri doğru şekilde tespit edilmelidir.
Amper hesaplama için yapmanız gereken şey, Watt değerinin volta bölünmesidir. Sembolik olarak Amper=Watt/Volt şeklinde ifade edilir. Yani yapılması gereken aslında bölme işlemidir. Matematiğiniz iyiyse bu bölme işlemini kısa sürede yapabilirsiniz.

Amper Hesaplamanın Formülü Nedir?
Watt Nedir?
Sembolü ”W” olan watt, James Watt’ın bulduğu bir kavramdır. James Watt, aynı zamanda buhar makinesini icat eden kişidir. Temel güç birimleri arasında yer alan watt, amper hesaplama için ihtiyacınız olan ilk değerdir. Watt’ın formüllerdeki gösterimi ”P” olarak karşımıza çıkar.
Watt değerinde artış olursa ampul daha parlak olmaya başlar. Ampulün parlaklığındaki artış, watt değerindeki artış ile doğru orantılıdır. Watt değerinin hesaplanabilmesi için amper ve volt değerleri gereklidir. Amper ve volt değerlerinin çarpılması sonucunda watt değerini elde edebilirsiniz.

Watt Nedir?
Volt Nedir?
Alessandro Volta’nın bulduğu bir değerdir. Alessandro Volta, İtalyan bir fizikçidir. Gerilim kavramını ifade eden volt, ”V” harfi ile sembolleşmiştir. Mesela duvarlarınızda bulunan prizleriniz belli bir elektrik akımına sahip olurlar. Bu akım değerleri genellikle 220-240 volt arasında olur. Eğer bir prizdeki akım 240 voltu geçerse ölüm riski artar. Bu nedenle 240 üzeri voltların kullanımı çok tehlikelidir. Bu tür elektrik akımlarına karşı çok dikkatli olmalısınız.

Volt Nedir?
Ampermetre İle Nasıl Ölçüm Yapılır?
Akım ölçmeye yarayan ampermetre, sınırlı derecede ölçüm yapabilir. Ampermetre kullanmak istediğiniz zaman kullanımını çok iyi bilmelisiniz.

Ampermetre İle Nasıl Ölçüm Yapılır?
Amper Hesaplama Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Amper hesaplama yaparken şunlara dikkat etmeniz gerekir:
- Formülü uygularken hangi değerin hangi değere bölünmesi gerektiğini karıştırmamanız gerekir.
- Amper hesaplama için ihtiyaç duyulan volt ve watt değerlerinin doğru şekilde yazılması gerekir.
- Amper hesaplamada bölme işleminin doğru yapılmasına dikkat edin.
- Daha doğru sonuçlar için hesap makinesi kullanın.
Bunlara dikkat ettiğiniz zaman amper hesaplamayı doğru şekilde yapmış olursunuz. Amper hesaplama zahmet gerektiren bir işlem değildir. Sadece ne yapmanız gerektiği konusunda önceden bilginizin olması yeterlidir. Zaten hesaplama işlemi formül üzerinden yapılır. Eğer formülü bilirseniz, amper hesaplamayı da bilirsiniz.

Amper Hesaplama Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Amper Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?
Amper hesaplamada farklı yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemler ise şunlardır:
- AC üç fazlı watt hattan nötr gerilim yöntemi
- AC üç fazlı watt hattan hata yöntemi
- AC tek fazlı watt yöntemi
- DC watt yöntemi
Bu yöntemler de farklı şekillerde amper hesaplama yapılmasını sağlar. Amper hesaplamanın ne olduğu hakkında her şey yukarıda verilmiştir. Bunun yanı sıra amper hesaplamanın nasıl olduğu da anlatılmıştır.
Amper hesaplama, günlük hayatta pek işinize yaramasa da bilinmesi gereken temel bir bilgidir. Özellikle de mesleğiniz elektrik üzerineyse bu konuda bilgili olmanız şarttır. Amper hesaplamanın bilinmesi, kullandığınız elektriğin gücünü de bilmenize katkı sağlar. Amper hesaplama yapmak için yoğun bir bilgi birikimine gerek yoktur. Fizik dersinde öğretilen temel bilgileri hatırlamanız yeterlidir.
Bu sayede amper hesaplama konusunda sıkıntınız olmaz. Amper hesaplamayı yaptığınız zaman bulduğunuz sonucun yanına A harfini yazmayı unutmamalısınız. Örneği sonuç 2 ise 2A şeklinde yazılmalıdır.

Amper Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.